Taxa pe valoare adaugata (TVA)- 9 lucruri ce trebuie sa le cunosti

  1. TVA este un impozit indirect pe care il suporta consumatorul final
  2. Firmele au posibilitatea sa opteze fie pentru inregistrarea in scopuri de TVA fie pentru a fi neplatitor de TVA
  3. Totusi, daca se depaseste un anumit plafon firmele sunt obligate sa se inregistreze ca platitor de TVA. Plafonul se refera la cifra de afaceri ce depaseste 65.ooo euro (echivalentul 220.000 lei)
  4. Persoanele inregistrate in scopuri de TVA pot efectua achizitii intracomunitare daca se inscriu in ROI (Registrul operatorilor intracomunitari)
  5. Plafonul pentru care se trece de la TVA trimestrial la TVA lunar este  cifra de afaceri de 100.000 euro.
  6. Se va emite autofactura in momentul in care nu s-a primit o factura de la furnizor pana in a 15-a zi a lunii urmatoare pentru care se va face regularizarea TVA.
  7. Se poate opta pentru sistemul TVA la incasare sau sistemul TVA la facturare. Cei care opteaza pentru TVA la incasare sunt obligati sa mentina acest sistem pana la finele anului calendaristic cu excepţia situaţiei în care în cursul aceluiaşi an cifra de afaceri depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, caz în care sistemul se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.
  8. Potrivit Codul fiscal persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu: a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru; b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru; c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.
  9. Perioada fiscal pentru TVA, potrivit Codului fiscal poate fi : a) semestrul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operaţiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru; b) anul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operaţiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioadă de un an calendaristic.

 

Articole similare

Comentariul tau aici